ČOKOLÁDOVÝ DORT S VIŠNĚMI

 

Ingredience
korpus

250 g másla

250 g hořké čokolády

2 lžíce instantní kávy

100 ml vody

300 g hladké mouky

60 g kakaového prášku

0,5 lžičky jedlé sody

550 g cukru krupice

4 vejce

2 lžíce oleje

100 ml podmáslí

náplň

2 čokoládové pudinky

750 ml mléka

80 g krystalového cukru

400 g másla

8 lžic moučkového cukru

další

kandované višně

čokoládové hoblinky

šlehačka

Postup

Máslo, čokoládu, kávu a vodu mícháme v kastrolu na mírném ohni, aby se vše rozpustilo. Mouku kakao a sodu (přes síto) dáme do mísy, vmícháme cukr a do důlku rozklepneme vejce, přidáme podmáslí a olej. Vše promícháme. Naposled vlijeme čokoládovou směs. Promícháme a těsto nalijeme do formy vytřené máslem a vysypané moukou. Forma musí být větší (průměr aspoň 28 cm nebo menší a vyšší). Můžeme si vypomoct tak, že boky formy vyložíme pruhem papíru na pečení, aby kousek z formy vyčníval. Pečeme cca hodinu a 45 minut při 160°C (záleží na troubě, i déle). Kontrolujeme špejlí. Na krém smícháme část mléka s pudinkovým práškem. Zbytek mléka přivedeme k varu, do horkého přidáme cukr a rozmíchaný pudink. Za stálého míchání uvaříme hustou hmotu. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo s moučkovým cukrem ušleháme do pěny a po lžících pomalu všleháme vychladlý pudink. Vychladlý korpus jednou nebo dvakrát vodorovně prokrojíme a naplníme krémem. Potřeme i celý dort zvenku a dáme vychladit. Pak zbytkem krému dozdobíme boky a posypeme čokoládovými hoblinkami. Ozdobíme šlehačkou, kandovanými višněmi čokoládovými hoblinkami či dalšími ozdobami dle vlastního uvážení.

Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz