BLÁTIVÝ DORT (MUD CAKE)

Ingredience
korpus

250 g másla

200 g hořké čokolády

2 hrnky hnědého cukru

1 hrnek horké vody

2 lžíce instantní kávy

2 vejce

2 hrnky hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

2 vrchovaté lžíce kakaa

1 hrnek - 250 ml

poleva

125 ml smetany ke šlehání

200 g hořké čokolády

další

rum

modelovací čokoláda

marcipánová kytička

Postup

Do hrnce dáme máslo, rozlámanou čokoládu, zasypeme cukrem, kávou, zalijeme horkou vodou. Ve vodní lázni necháme za občasného míchání pomalinku (při nízké teplotě) rozpustit a vymícháme na hladkou hmotu. Necháme asi 15 minut vychladnout, pak přelijeme do velké mísy. Smícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Celá vejce trochu rozšleháme, přidáme do teplé čokoládové hmoty a elektrickým šlehačem rozšleháme dohladka. K tomuto základu prosijeme moučnou směs a důkladně rozmícháme (můžeme krátce prošlehnout elektrickým šlehačem). Těsto (je hodně řídké) nalijeme do formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a vložíme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme hodinu a půl.

Po mírném vychladnutí ve formě objedeme nožem boční stěnu dortu a dort vyklopíme na mřížku, necháme úplně vychladnout.

Smetanu zahřejeme k bodu varu, odstavíme, přidáme rozlámanou čokoládu a mícháme dokud nevznikne hladká poleva. Necháme ji částečně vychladnout, až trochu zhoustne, nalijeme ji na dort a velkým nožem rozetřeme. Ozdobíme např. marcipánovou kytičkou či jinou ozdobou. Po ztuhnutí polevy můžeme krájet. Dort je uvnitř trochu mazlavý, tak to má být (proto blátivý).

Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.