ČOKOLÁDOVÝ DORT

 

Ingredience
korpus

375 g hladké mouky

375 g moučkového cukru

75 g změklého másla

3 vejce

45 g kakaového prášku

275 ml mléka

2 lžíce rumu

1 prášek do pečiva

náplň

10 lžic mléka

6 lžic moučkového cukru

1 lžíce hladké mouky

1 lžíce kakaového prášku

2 celá vejce

250 g másla

na dokončení

rum

meruňková marmeláda

asi 50 g másla

čokoládová poleva

šlehačka

Postup

Všechny suroviny na těsto dáme do jedné mísy a elektrickým šlehačem ušleháme dohladka. Nalijeme do formy s vymazaným dnem, upečeme (200°C, cca 60 minut). Necháme do druhého dne vychladnout a odpočinout. Krém: všechno kromě másla dáme do menšího hrnce, ruční metličkou rozšleháme na hladkou hmotu, hrnec vložíme do většího hrnce s vodou a ve vodní lázni za stálého míchání uvaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout. Pak do ní po částech zašleháme máslo. Z upečeného korpusu seřízneme vyboulenou horní část, rozdrobíme do mísy. Pokropíme rumem, přidáme asi tři lžíce marmelády, kousek změklého másla a vypracujeme tvárnou hmotu. Zbytek korpusu vodorovně rozpůlíme. Dolní část pokropíme rumem a potřeme tenkou vrstvou krému. Na ten rovnoměrně rozložíme hmotu z drobků a potřeme krémem. Zakryjeme druhou částí korpusu, lehce přitlačíme a celé ze všech stran pomažeme zbytkem krému. Dáme do ledničky ztuhnout. Zatím ve vodní lázni rozpustíme polevu (použila jsem 300 g čokolády na vaření + 150 g omegy). Ztuhlý dort polevou celý polijeme a necháme ztuhnout (při pokojové teplotě, jinak může v polevě vystoupit tuk a nadělat v ní nehezké fleky). Až poleva ztuhne, dozdobíme dalšími ozdobami či např. šlehačkou.

Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz




 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.