VÁNOČNÍ ČOKOLÁDOVÝ DORT

Ingredience
korpus

5 vajec

160 g cukru krupice

120 g oleje

120 g čokolády na vaření

160 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

30 g kakaového prášku

náplň

200 g cukru krupice

500 ml smetany ke šlehání

450 g čokolády na vaření

250 g másla

50 g kakaového prášku

100 g jemně nastrouhaného marcipánu

50 ml vaječného likéru

na ozdobu

celá skořice

marcipánové ozdoby

svíčky

mašle

Postup

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s olejem. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Pak do ní zašleháme čokoládu s olejem. Do čokoládové pěny vmícháme střídavě sníh ušlehaný z bílků a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Těsto nalijeme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (175°C, cca 45 minut). Necháme vychladnout.

Krém: Cukr nasypeme do většího hrnce se silným dnem, postavíme na zapnutou plotýnku a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Jakmile je tekutý a začne hnědnout, odstavíme a přilijeme horkou smetanu (pozor - vyvalí se oblak horké páry). Vrátíme na plotýnku a na mírném ohni za stálého míchání necháme cukr ve smetaně úplně rozpustit.

Pak přidáme do hrnce rozlámanou čokoládu, máslo, kakao (přes síto), marcipán a mícháme na plotýnce, dokud se všechno nerozpustí. Odstavíme, vmícháme likér a necháme vychladnout. Po vychladnutí má hmota konzistenci hladkého krému. Vychladlý korpus dvakrát rozkrojíme a promažeme krémem. Část krému si necháme a tím pomažeme celý dort zvenku. Krém se dobře roztírá nožem namáčeným do horké vody. Celý dort potřeme čokoládovu polevou. Nakonec dort ozdobíme ozdobami s vánočním motivem (vánoční ozdoby z marcipánu, celá skořice, badyán....), můžeme přidat i svíčky a červenou mašli.

Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.