ČOKOBANÁNOVÝ DORT

 

Ingredience
korpus

250 ml bílků (7)

250 g cukru krupice

130 ml žloutků (8)

trochu strouhané pomerančové kůry

130 ml oleje

70 g kakaového prášku

50 g hrubé mouky

130 g hladké mouky

špetka mleté skořice

náplň

500 ml smetany ke šlehání

2 sáčky vanilkového cukru

150 g banánového zeesanu

125 g vody

2 zralé banány (ne hnědé)

poleva

200 ml smetany ke šlehání

150 g hořké čokolády

další

rum

modelovací čokoláda

čokoládové lanýže

pařížská šlehačka

čokoládové filigránky

marcipánové ozdoby

Postup

Upečeme kakaový korpus a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Studený korpus dvakrát vodorovně rozkrojíme, prokapame podle chuti rumem a promažeme banánovou šlehačkou. Část si necháme na potření celého dortu zvenku, stačí tenká vrstvička na vyrovnání nerovností. Dáme do ledničky vychladit. Ztuhlý vychlazený dort polijeme čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout. Z modelovací čokolády rozválíme dlouhý pruh a nakrájíme z něho úzké pláty, ty nalepíme po obvodu dortu. Dort  mužeme dozdobit pařížskou šlehačkou, či čokoládovými lanýži a filigránkami a např. marcipánovou ozdobou. Pro slavnostní příležitost můžeme dort upéct patrový a převázat mašlí.

Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz