korpus |
250 ml bílků (7) 250 g cukru krupice 130 ml žloutků (8) trochu strouhané pomerančové kůry 130 ml oleje 70 g kakaového prášku 50 g hrubé mouky 130 g hladké mouky špetka mleté skořice |
náplň |
500 ml smetany ke šlehání 2 sáčky vanilkového cukru 150 g banánového zeesanu 125 g vody 2 zralé banány (ne hnědé) |
poleva |
200 ml smetany ke šlehání 150 g hořké čokolády |
další |
rum modelovací čokoláda čokoládové lanýže pařížská šlehačka čokoládové filigránky marcipánové ozdoby |
Upečeme kakaový korpus a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Studený korpus dvakrát vodorovně rozkrojíme, prokapame podle chuti rumem a promažeme banánovou šlehačkou. Část si necháme na potření celého dortu zvenku, stačí tenká vrstvička na vyrovnání nerovností. Dáme do ledničky vychladit. Ztuhlý vychlazený dort polijeme čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout. Z modelovací čokolády rozválíme dlouhý pruh a nakrájíme z něho úzké pláty, ty nalepíme po obvodu dortu. Dort mužeme dozdobit pařížskou šlehačkou, či čokoládovými lanýži a filigránkami a např. marcipánovou ozdobou. Pro slavnostní příležitost můžeme dort upéct patrový a převázat mašlí. Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz |