DORT JUBILANT

 

Ingredience
korpus

6 vajec

150 g másla

150 g cukru krupice

150 g hořké čokolády + 1 lžíce vody

150 g polohrubé mouky

náplň pikantní marmeláda (nejlépe rybízová)
další

čokoládová poleva

ananasový kompot

smetana ke šlehání

1 ztužovač šlehačky

několik lžic rumu

marcipánové ozdoby

čokoládové hoblinky

Postup

Čokoládu nalámeme na kousky, pokropíme lžící vody a ve vodní lázni necháme rozpustit. Změklé máslo s cukrem třeme do pěny. Po jednom postupně zašleháme žloutky, potom měkkou čokoládu. Nakonec střídavě vmícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy s vymazaným a hrubou moukou vysypaným dnem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme. Trvá to asi 30 minut, zkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout. Pak ho dvakrát vodorovně rozkrojíme. Dva dolní pláty pokropíme rumem, vydatně potřeme marmeládou a všechny tři naskládáme na sebe. Zatížíme a necháme uležet. Polevu rozehřejeme. Dort položíme na mřížku, polevu nalijeme na povrch dortu a krouživým pohybem dortu ji necháme roztéct po celém povrchu i z boku. Po zatuhnutí polevy dort dozdobíme např. smetanou ušlehanou se ztužovačem a pokrájeným ananasem či marcipánovými kvítky a čokoládovými hoblinkami.

Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.