ČOKOLÁDOVÝ DORT S BANÁNY

 

Ingredience
korpus

8 vajec

320 g cukru krupice

8 lžic oleje

300 g hladké mouky

20 g kakaového prášku

náplň

750 ml smetany ke šlehání

200 g hořké čokolády

2 sáčky vanilkového cukru

1 želatinový ztužovač

poleva

300 g hořké čokolády

300 g zakysané smetany

další

rum

višňový gel (nebo marmeláda)

banány

pařížská šlehačka

1 vanilkový cukr

čokoládové ozdoby

Postup

Upečeme korpus v dortové formě či ve čtvercové formě 25x25 cm. Necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.

250 ml smetany ke šlehání přivedeme k varu, přisypeme rozlámanou čokoládu a vaříme, dokud se čokoláda zcela neroztaví. Necháme vychladnout a pak dáme na noc do ledničky. Druhý den přidáme k 500 ml smetany vychlazenou čokoládovou smetanu (hmota je hodně hustá), vanilkový cukr a společně vyšleháme. Potom spojíme se ztužovačem podle návodu na sáčku. Korpus vodorovně rozpůlíme. Dolní část pokropíme rumem, potřeme višňovým gelem a naneseme vrstvu čokoládové šlehačky. Do ní zatlačíme oloupané banány. Před jejich umístěním je dobré rozmyslet si, jak budeme dort krájet a banány umístit tak, aby uprostřed každé porce bylo kolečko banánu.

Banány přikryjeme další vrstvou náplně, trochu si necháme. Na náplň přiložíme druhou část korpusu, lehce přitlačíme a zbytkem náplně obmažeme celý dort. Dáme vychladit do ledničky. Čokoládu na polevu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme smetanu a důkladně promícháme. Touto hmotou potřeme vychlazený dort ze všech stran. Po ztuhnutí polevy dort dozdobíme z bočních stran smetanou ušlehanou s vanilkovým cukrem a povrch dortu pařížskou šlehačkou, případně dalšími čokoládovými ozdobami.

Inspirace receptu: www.mamincinyrecepty.cz

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.